Volvo schroeft zijn EV-ambitie terug en gaat niet volledig elektrisch in 2030

©Volvo

Volvo krabbelt terug: niet alleen elektrische auto's verkopen in 2030
4 september om 23:08
Laatste update: 4 september om 23:15

Volvo komt terug op zijn doelstelling om in 2030 alleen volledig elektrische auto's te verkopen. In plaats daarvan streeft Volvo nu naar 90 tot 100 procent elektrische auto's én plug-in hybrides in 2030.

Volvo was een van de eerste autofabrikanten die in 2021 aankondigde dat het tegen 2030 volledig zou overstappen op elektrische aandrijving. De Zweden zouden dan stoppen met de verkoop van auto's met een traditionele verbrandingsmotor, inclusief hybrides. 

De automaker laat nu echter weten dat het genoodzaakt is om deze ambitie bij te stellen. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen omdat de oplaadinfrastructuur en overheidssteun onvoldoende op orde zijn om de volledige overstap naar elektrisch mogelijk te maken. "Het is duidelijk dat de overgang naar volledig elektrisch rijden niet lineair zal verlopen. Klanten en markten gaan op verschillende snelheden mee in de adoptie van elektrische auto's."

In de nieuwe plannen gaat Volvo tot 90 tot 100 procent van de verkopen elektrificeren, maar dan inclusief plug-in hybrides. Maximaal 10 procent van de verkopen mag dan nog bestaan uit 'een beperkt aantal' traditionele hybrides.

Elektrificatie blijft het einddoel

Tegen 2025 verwacht Volvo dat minstens de helft van de verkochte auto’s elektrisch zullen zijn. Daarmee loopt het merk nog steeds voor op de meeste automerken in de elektrificatie van het aanbod. Volvo heeft inmiddels vijf volledig elektrische modellen op de markt gebracht. Ook werkt het Zweedse merk aan vijf nieuwe modellen.

Ondanks de bijgestelde plannen benadrukt Volvo-topman Jim Rowan dat elektrificatie nog altijd de kern is van de toekomstvisie. "We zijn er vast van overtuigd dat onze toekomst elektrisch is."

Meer nieuwe hybrides

Ook andere grote autofabrikanten, zoals Toyota en Stellantis, hebben onlangs gezegd dat ze zich de komende jaren op hybrides blijven richten, omdat ze denken dat de vraag naar EV's achter zal blijven bij de verwachtingen. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met onze Bright-app.