NotebookLM van Google maakt van jouw aantekeningen een podcast

©Unsplash

NotebookLM van Google maakt van jouw aantekeningen een podcast
11 september om 18:00

Google heeft zijn NotebookLM een mooie update gegeven waar ChatGPT jaloers op zal zijn. Verander je gegevens in een levendig gesprek tussen twee ‘personen’.

NotebookLM blijft een beetje onder de radar maar is een heel mooi product. Hiermee kun je heel eenvoudig je eigen taalmodel (LM) bouwen van je eigen aantekeningen. Deze tool is met name ideaal voor diegene die aan een project werken met veel onderzoek. NotebookLM maakt je notities makkelijk doorzoekbaar en bruikbaar.

NotebookLM: Audio Overview

Google introduceert vandaag een nieuwe functie voor NotebookLM met de naam Audio Overview. Deze update geeft jouw notities letterlijk meerdere stemmen. Deze stemmen gaan voor jou een conversatie voeren op basis van het materiaal dat jij hebt aangeleverd. Zo hoef je niet bakken met notities door te ploegen, maar kun je luisteren naar twee AI stemmen.

Zo werkt NotebookLm Audio Overview

Deze functie is vanaf vandaag beschikbaar en is direct te gebruiken. Het werkt als volgt:

-Ga naar NotebookLM en open een bestaande notitie.

-Klik rechtsonderin op “Notebookhandleiding”

-Klik op de knop "Genereren" om een Audio Overview (“Verdiepingsgesprek”) te laten maken. Dit kan een paar minuten duren.

Google heeft alvast een aantal gesprekken voor ons gegenereerd en online gezet, deze zijn hier te beluisteren. Je hoort hier de conversatie tussen twee door AI gecreëerde personen die 'akelig' veel lijken op echte Amerikanen. 

Google wil wel graag dat je het volgende in gedachten houdt wanneer je Audio Overview gebruikt. Deze functie gebruikt alleen de informatie die je in de tool hebt gezet. Daarom is het aannemelijk dat het gesprek geen objectief beeld van een bepaald onderwerp geeft. De stemmen in Audio Overview zijn Engels (beter gezegd Amerikaans), je kunt wel gewoon Nederlandse bronnen uploaden. Soms zijn de AI stemmen onnauwkeurig en je kunt ze niet in de rede vallen. En het belangrijkste van allemaal, Google gebruikt je gegevens die je in NotebookLM stopt niet voor trainingsdoeleinden.

Lees hier meer over Google en abonneer je op onze nieuwsbrief