© Meta

Meta onthult deze futuristische AR-bril Orion

Meta onthult futuristische AR-bril Orion: de 'slimste bril ooit'

Vandaag om 20:36
Laatste update: om 21:56

Meta heeft tijdens het Meta Connect 2024-evenement een eerste blik gegeven op zijn langverwachte augmented reality-bril, genaamd Orion. Het bedrijf van Mark Zuckerberg ziet deze slimme bril als de toekomst van computergebruik. 

De nieuwe Orion-bril ziet er op het eerste gezicht uit als een gewone bril, maar dan wel wat dikker. In de poten zitten geavanceerde projectoren verwerkt die beelden rechtstreeks op je netvlies projecteren. Hierdoor kun je digitale informatie zien, terwijl je gewoon door de glazen naar de echte wereld kijkt.

Meta noemt de Orion zelf de 'meest geavanceerde AR-bril die ooit is gemaakt'. "Orion overbrugt de fysieke en virtuele wereld en zet mensen centraal."

Breed blikveld

Een uniek kenmerk van Orion is het brede gezichtsveld van 70 graden. Dit zorgt ervoor dat de AR-beelden een groot deel van je zicht beslaan, wat de ervaring realistischer maakt. Dat zegt Alex Heath, een journalist bij The Verge die de bril al kon uitproberen. De bril weegt 98 gram, wat zwaarder is dan een normale bril maar veel lichter dan bestaande AR-brillen.

Drie onderdelen

Tijdens de demonstratie kon hij met de bril ingrediënten scannen, waarna een AI-assistent een smoothie-recept genereerde dat vanuit zijn standpunt in de lucht zweefde. Ook werd er een potje 3D-Pong gespeeld tegen Zuckerberg zelf.

De bril werkt samen met een polsband, waarmee je alles kan besturen, en een draadloze 'rekenkracht-puck', een soort externe processor. Deze combinatie zorgt ervoor dat Orion zonder smartphone of laptop kan functioneren.

WhatsApp en slimme assistent

De slimme assistent Meta AI werkt ook op de Orion-bril. De AI begrijpt wat jij ziet in de fysieke wereld en kan je zo helpen met het geven van informatie of het tonen van instructies. "Zo kun je je koelkast openen en om een ​​recept vragen op basis van wat erin zit. Of een vriend videobellen terwijl je de familieagenda aanpast tijdens het doen van de afwas", aldus Meta. Ook kun je met de bril videobellen en berichten lezen en versturen via WhatsApp en Facebook Messenger. 

Nog niet voor meteen

Hoewel de gadget op het eerste gezicht indrukwekkend is, is Orion nog niet klaar voor de consumentenmarkt. De technologie is momenteel te complex en duur om op grote schaal te produceren. Mark Zuckerberg noemde het tijdens de presentatie nog altijd een prototype.

Meta verwacht dat het nog enkele jaren kan duren voordat een consumentenversie beschikbaar komt. Of het de smartphones daadwerkelijk zal vervangen, zoals Zuckerberg hoopt, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Nieuwe VR-bril Meta Quest 3S

Meta kondigde ook een goedkopere versie van de VR-bril Quest 3 aan, met een lagere resolutie van 1832x1920 pixels per oog, wat 37 procent minder is dan bij de Quest 3. Ook heeft de nieuwe budgetversie minder scherpe lenzen en een kleiner kijkveld. De nieuwe Quest 3S kost 330 euro en is vanaf 15 oktober verkrijgbaar.

Lees meer nieuws over gadgets en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.