Spider-Man in het echt: webshooters dragen tot 80 keer eigen gewicht

©Unsplash

Spider-Man in het echt: webshooters dragen tot 80 keer eigen gewicht
11 oktober om 16:33

With great research, comes great responsibility. Onderzoekers van Tufts University hebben een soort webshooter gemaakt, waardoor een echte Spider-Man heel dichtbij komt.

In de strips en films over Spider-Man, is het altijd maar de vraag waar het web vandaan komt dat de superheld schiet. Bij de ene versie van Spider-Man komt het uit zijn lichaam, terwijl de ander er speciale capsules voor gebruikt. Die tweede categorie komt nu een stuk dichterbij de werkelijkheid.

Onderzoekers hebben het voor elkaar gekregen om een vloeibaar materiaal uit een naald te schieten dat zich vormt tot een stevige sliert die zich hecht aan objecten en tot tachtig keer zijn eigen gewicht kan dragen.

Coconnen

Het is voor de wetenschap al lange tijd een raadsel om materiaal te maken zoals spinnen produceren: zijde dat zowel stevig, elastisch en plakkerig is. Voor deze nieuwe ontdekking wordt zijde gebruikt van de coconnen van motten. Dit wordt afgebroken tot de proteïne fibroin en gecombineerd met dopamine, aceton en chitosan voor het Spider-Man-web.

De sliert die wordt geschoten kan zo dun zijn als een menselijke haar, maar ook een stuk dikker zijn voor zwaardere objecten. De onderzoekers lieten zelfs een houten blok aan de sliert hangen.

Geïnspireerd door strips

Natuurlijke zijde van spinnen is alsnog duizend keer sterker dan dit web uit een laboratorium, dus er is nog werk te doen. Maar we zijn niet alleen een stap dichterbij Spider-Man in het echt, maar ook materiaal dat gebruikt kan worden bij robotica, medicijnen en bouwwerken.

Frank C. Doble, professor bij Tufts University, stelt: "We kunnen geïnspireerd raken door de natuur, maar ook geïnspireerd raken door strips en sciencefiction. In dit geval wilde we ons zijdemateriaal laten gedragen zoals de natuur het aanvankelijk heeft ontworpen en zoals comicbookschrijvers het hebben voorgesteld."

Lees meer over wetenschap, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.