©Boeing

Boeing denkt erover zijn ruimtebedrijf te verkopen

Boeing denkt erover zijn ruimtebedrijf te verkopen

26 oktober om 16:02
Laatste update: 26 oktober om 16:03

Het gaat Boeing de laatste tijd niet voor de wind als het om ruimte-initiatieven gaat. Het bedrijf kon twee astronauten niet naar huis brengen omdat zijn Starliner-raket niet veilig genoeg werd geacht en dat zet bovendien de band met NASA op scherp. Boeing zou zelfs overwegen zijn ruimtebedrijf in de verkoop te doen.

Boeing, bekend van vliegtuigen en ruimtevaartuigen, zou volgens The Wall Street Journal serieus overwegen om zijn ruimtebedrijf van de hand te doen. Dit plan zou komen van Kelly Ortberg, die sinds augustus ceo is van Boeing. De plannen zijn nog niet heel concreet, het is nog pril, maar het zou kunnen betekenen dat Boeing zijn Starliner dus ook verkoopt en NASA op zoek moet naar een andere oplossing voor de plannen die het met Starliner had. 

Satelliet

Deze week nog brak een satelliet van Boeing uit het niets uiteen nadat het stopte met werken: een satelliet die het maakte voor Intelsat. Ondertussen heeft het bedrijf ook op het gebied van zijn vliegtuigzaken problemen: het wordt verdacht van fraude rondom de 737 Max-vliegtuigen die zijn gecrasht. Heeft het met zijn ruimtebedrijf ernaast toch meer willen doen dan het eigenlijk aankan?

Dat is een vraag die het bedrijf zichzelf stelt. Ortberg zei tijdens een aandeelhouderscall deze week dat Boeing beter af is als het minder doet en dat beter doet dan dat het meer doet en dat minder goed doet. “Het is duidelijk dat onze kern van commerciële vliegtuigen en defensiesystemen op de lange termijn bij Boeing Company zal blijven. Maar er zijn waarschijnlijk wat dingen in de marge waarmee we efficiënter kunnen zijn of die ons afleiden van ons hoofddoel.”

Boeing en de ruimte

Of het echt alles weg zal doen van zijn ruimte-operatie is nog onduidelijk. Bronnen stellen dat het misschien het Space Launch System wil houden, waarmee NASA uiteindelijk astronauten naar de maan wil sturen. Ook met satellieten zou het liever niet willen stoppen. Het zal niet alleen moeten kijken naar wat het wil, maar ook wat het kan betalen. Boeing heeft op dit moment enorm veel kosten die het maakt en lijdde in het vorige kwartaal 6,17 miljard dollar aan verliezen. Die verliezen zullen waarschijnlijk in 2025 doorgaan. Het lijkt erop dat er dus echt iets moet gebeuren bij Boeing en het bedrijf lijkt nu ook een andere weg in te willen slaan. 


Blijf op de hoogte met onze app.