Eerste indruk: LittleBits CloudBit

Eerste indruk: LittleBits CloudBit

19 september 2014 om 13:15
Laatste update: 28 april 2018 om 04:14

Tech-toys om samen mee te spelen: klik de blokjes aan elkaar en koppel ze aan acties die je via de cloud automatiseert.

LittleBits zijn magnetische kant en klare electronica-blokjes die het maken van werkende schakelingen heel makkelijk maken. Leren over electronica en makkelijk prototypes maken, zoals LittleBits zelf belooft. Voor zowel kinderen als volwassenen. Breder dan MakeyMakey, makkelijker dan Arduino.

Wij hebben gespeeld met een belangrijke nieuwe bit: de CloudBit. Een module die via wifi met het internet verbonden is en via IFTTT kan communiceren met zowel de andere bits als Twitter, mail, je telefoon en meer. Je kunt CloudBit los kopen, of als onderdeel van de CloudStarterBundle (99 dollar excl. import).

Vorige week heb ik samen vier kinderen een fantastische "SweetChildrenGetSweets-machine" gebouwd. Twitteren en het snoep rammelt eruit!

littlebits

Hoe ging dat?

De start was rang-knal-boem: na wat onvoorbereid koppelen (Manual? Welke manual?) hadden we heel snel een knop plus led, microfoon plus led en beweging in de servomotor. De verwondering van dingen die het echt doen is te gek. Het spelen is laagdrempelig en heel motiverend.

Volgende stap: wat gaan we maken? De servo-motor vinden we het coolste ding in ons pakket, daar moet dus iets mee. Rondsurfend voor inspiratie en schetsend komen we uit op onze SweetChildrenGetSweets machine. Zo: we sturen een tweet, de servo reageert en kiepert een snoepje naar buiten. Hilarisch omdat ik moet Twitteren (wat ze anders heel stom vinden) en zij eindeloos mogen testen. En superleuk omdat er een machine gebouwd moet worden. (Karton! Plakband!)

Het opzetten van de CloudBit is makkelijk en wordt goed uitgelegd via de site van LittleBits. Ook het koppelen van IFTTT is geen probleem. Wel heeft de communicatie via IFTTT heeft soms een vertraging en is de CloudBit wat instabiel: regelmatig moet ik hem even aan en uit doen, of reset ie zichzelf. Gek genoeg stoort dat niet: het samen ontdekken en testen is heel leuk; typisch geval van de weg en het resultaat.

Of je hier letterlijk electronica van leert weet ik niet; het electronica-stuk is klik en klaar en vraagt niet veel diep onderzoek. Maar dat het altijd lukt door de goed bedachte blokjes is een groot voordeel. Techniek toegankelijk maken voor kinderen kan dus goed met LittleBits. Letterlijk theoretisch leren misschien minder.

Voorbeelden voor projecten zijn wel belangrijk: het klikken met de bits leidde bij ons niet vanzelf tot plannen en ideeën voor toepassing ervan.

Dus ga je de CloudBit kopen?

De set is zowel voor de volwassenen als de kinderen superleuk; een voorwaarde voor samen spelen. Iedereen wordt uitgedaagd, los van voorkennis. Er is misschien een kleine hobbel op weg naar iets maken, maar die kun je juist samen nemen (zorg dat je tie-raps, plakband, karton, oude plastic flessen en meer van dat hebt).

De hoge prijs van LittleBits is wel een groot nadeel, zeker als je het vergelijkt met wat het zou kosten als je de (eenvoudige) bits zelf maakt met spullen van je electronicadealer. Maar omdat je dat toch nooit zomaar gaat doen, koop je eerst LittleBits, dan snap je hoe leuk het is, en daarna wil je ze misschien wel zelf maken (samen!).

Zo kweek je jonge engineers. (Die extra goed hun tanden poetsen.)

Beoordeling:
Samen (constructieve, sociale interactie): ++
Actief (geëngageerd, lerend, proactief): +
Creatief (zelf bedenken en maken): +

Lees ook:

Designlamp én bouwpakketje om van te leren

Primo leert peuters programmeren

Kinderen leren elektronica kennen dankzij Snap Circuits

Meer tech-speelgoed voor kinderen? Check onze nieuwe blogsectie Whizkids.

Lees meer over:

Deel via