Uitlegparty: Online films huren
Online een film huren valt nog tegen. Legale alternatieven zijn minder aantrekkelijk dan het onlangs gestopte Mininova.
Filmliefhebbers die graag een filmpje downloaden doen dat meestal via Bittorrent. Maar de juridische strijd tegen de grootste torrentsites eist al slachtoffers. Mininova koos afgelopen week eieren voor zijn geld en gooide het roer om naar '100 procent legaal'. Intussen verkeert The Pirate Bay ook nog steeds in onrustig vaarwater.
Misschien is dit een goed moment om eens een blik te werpen op het legale filmaanbod op internet. Wat is er tegen betaling van een paar euro direct te streamen in Nederland? Dat valt niet mee. Het slechte nieuws: Amerikaanse betaalde streamingsites, zoals Apples iTunes Video Store, Amazon en Netflix, werken hier niet. De grote jongens vinden Nederland kennelijk te klein en daarom niet interessant genoeg.
Naar de videotheek fietsen in de kou is zo 20e eeuw, dus we gingen op zoek naar Nederlandse filmverhuursites. Deze internetvideotheken zijn tot nu toe geen al te daverend succes. De afgelopen jaren stopten bijvoorbeeld FreeRecordshop en KPN/Planet met het online verhuren van films vanwege tegenvallend animo bij de Nederlandse internetter.
Maar er zijn nog steeds zeker tien Nederlandse sites waar je terecht kunt. Na rondklikken blijkt dat ze allemaal werken met Windows Media-streams of -downloads met DRM. Het filmaanbod is ook vrij vergelijkbaar. Vooral veel B-films en een handjevol toptitels. De nieuwste online films lopen een eindje achter op de gewone videotheek.
We beginnen maar bij twee vertrouwde namen: Videoland en Movie Max. Beide videotheekketens - van dezelfde eigenaar - hebben ook online verhuursites, die er vrij lelijk uitzien: Videoland On Demand en Movie Max Online. Maar ze hebben een redelijk aanbod van een paar duizend films. Nooit de nieuwste die je in de videotheek kunt krijgen, veel matig materiaal, maar wel enkele toppers, zoals de laatste Harry Potter.
Je hebt op de sites van Videoland en MovieMax keuze uit streamen (vanaf 3 euro) of downloaden (vanaf 10 euro). Streamen van Harry Potter and the Half Blood Prince kost 5 euro (binnen 24 uur) en downloaden kost maar liefst 18 euro. Je kunt hem dan zo vaak bekijken als je wilt op de computer waar je de DRM-licentie hebt gedownload.
De Ster Videotheek heeft ook een verhuursite, waarbij opvalt dat veel titels alleen zijn te huren en niet te downloaden. Ook de site van Ster Videotheek is spuuglelijk. De winkelketens zouden op hun sites wat meer aandacht aan vormgeving en gebruiksvriendelijkheid moeten besteden.
Van de filmverhuursites ziet MeJane.com er tenminste nog redelijk uit. Het aanbod is bijna hetzelfde als dat van Videoland/MovieMax. De prijzen zijn ook vergelijkbaar. Er is een keuze om te streamen tot 1850 kbps-kwaliteit. MeJane verhuurt ook een aantal tv-series zoals Friends en Gilmore Girls. Slumdog Millionaire kost bij MeJane om te downloaden 13 euro. Vrijwel dezelfde collectie als MeJane heeft overigens Leezy.nl, dat gebruikmaakt van hetzelfde videoplatform.
Tv-zenders RTL en SBS verhuren ook films en series online. SBS heeft sinds kort Veamer, die bij bezoek met Google Chrome meldt dat we Internet Explorer moeten downloaden. Veamer heeft een redelijk aanbod. Gran Torino en The Curious Case of Benjamin Button zijn hier ook als download te koop. Wederom voor die gewraakte 17 euro. The Dark Night kost een tientje als koopdownload. Een film als The Reader is te huur voor 5 euro. Veamer toont onder het kopje Verwacht ook welke films binnenkort online staan.
RTL Video biedt relatief veel oude Nederlandse films, zoals Ciske de Rat of Brandende Liefde (3 euro voor 24 uur kijken). De prijzen staan niet netjes bij de synopsis, wat onhandig is. Ook RTL streamt tegen betaling oude afleveringen van tv-series. Een episode van Joling en Gordon Over de Vloer terugkijken kost 1,30 euro.
Een buitenbeentje is Cinemalink.nl, een site met vooral internationale art-house films, waaronder Good bye Lenin, Gomorra en Gegen Die Wand. Streamen kost 4 euro. Anoniem kijken kan, maar bij registratie blijft de film 48 uur beschikbaar.
Directmovie.nl en DVDDownload.nl vallen op door de grote hoeveelheid B-films. Bij Directmovie kosten streams vanaf 3 euro en downloads vanaf 7 euro. DvdDownload is het goedkoopste voor downloads (vanaf 1 euro, gemiddeld 5 euro), maar de kwaliteit van de films is dan ook wat minder.
Het houdt allemaal niet over. De Nederlandse legale filmverhuursites lijken hetzelfde lot beschoren als de muziekdownloadsites. Door een mager aanbod, lelijke vormgeving, het verplichte Windows DRM en de vrij hoge prijzen blijft gratis downloaden via Bittorrent-sites aanlokkelijk. Het 'legale alternatief' is gewoonweg nog niet goed genoeg.
Tenminste, via internet. Want er is een legaal alternatief dat in elk geval erg gemakkelijk is: het digitale on-demand aanbod van tv-aanbieders. UPC, Ziggo, Tele2 en KPN (IPTV, niet Digitenne) bieden allemaal enkele honderden films aan die met een paar drukken op de afstandsbediening zijn te bestellen en te kijken op het grote beeldscherm in de huiskamer. Dat lijkt een stuk gemakkelijker dan gebruik te maken van de genoemde internetvideotheken. Maar het aantal beschikbare films is ook flink minder.
Wie een XBox 360 heeft, kan overigens sinds kort in Nederland ook via Xbox Live films direct met de controller huren en kijken in HD-kwaliteit. Het aanbod is vergelijkbaar met dat van de internetvideotheken. Sony volgt later ongetwijfeld met een vergelijkbare dienst via de PS3.
On-demand kijken via tv-aanbieder of spelcomputer is al iets beter geregeld dan de internetvideotheken. Maar het filmaanbod blijft hetzelfde: te weinig keus en nooit de laatste films. De oorzaak daarvan ligt bij de filmstudio's en producenten. Het wachten is op een kentering.
Tot die tijd blijven torrentsites en nieuwsgroepen, voor wie zijn weg daar goed kan vinden, erg aantrekkelijk. En vervangers voor Mininova zijn er nog genoeg. TorrentFreak heeft de beste tien op een rijtje gezet.