Hoe ziet wonen er in de toekomst uit? De Zweedse woongigant IKEA haalt inspiratie uit de ruimtevaart.
"We willen van extreme scenario’s leren en die vertalen naar ons leven op aarde, met verstedelijking en leven op kleine schaal als kern," vertelt IKEA-ontwerper Siri Skillgate. Designers van het bedrijf gingen op onderzoek bij het Mars Desert Research Station van NASA. Ook microliving, zoals dat in Tokio in capsulehotels gebeurt, werd onder de loep genomen. De conclusie is dat de essentie van wonen ligt in vier minimale voorwaarden: water, vegetatie, tijd en lucht.
Gordijnen die lucht zuiveren
Bij de presentatie in het hart van IKEA in het Zweedse Almhult zien we een stand met allerlei futuristisch ogende producten. Natuurlijk is er een lamp op zonne-energie, die doet denken aan een draagbare zon. Voor de nodige vegetatie komt er een moestuintje voor binnenshuis, net zoals in een ruimtestation.
Schone lucht als essentie van leven wordt vrij letterlijk vertaald naar een vierkant luchtzuiverend apparaat in rood, groen en grijs met een geometrisch patroon als rooster. Meer futuristisch en praktischer voor microwonen zijn de gordijnen die de lucht zuiveren. Dat komt er dus gewoon aan.
Het meest concreet is het modulaire bouwsysteem Rumtid van holle pijpen met verbindingsstukken. Het lichtgewicht materiaal is gemaakt van afval en hars. Je kunt er een kast, een tafel, een bank of een bed van bouwen, zegt hoofddesign van IKEA, Marcus Engman. Die flexibiliteit en lichtheid is in een microwoning onmisbaar.
Tafel reageert op hitte
Hoe is de factor tijd naar meubels vertaald? IKEA toonde tegels waarvan je bij het gebruik een laagje af krast, zodat er een nieuw patroon onder vandaan komt. Meubels die veranderen blijven daardoor langer interessant. In dezelfde lijn wordt gewerkt aan een tafelblad dat reageert op hitte. Waar je kopje koffie staat, ontstaat op tafel een rondje. Zo wordt je tafel een tastbare tracker van je eigen fysieke gedrag.
Op de eerste Rumtid-producten moeten we wachten tot 2020.