Michelin maakt autobanden van hout en 3d geprint rubber
Af van olie

Michelin maakt banden van hout en 3d-geprint rubber

27 juli 2018 om 19:57
Laatste update: 29 juli 2018 om 19:56

Michelin ontwikkelt autobanden van hout en wil met 3D-printen versleten banden repareren.

Bandenfabrikant Michelin wil in 2020 autobanden maken die niet van rubber maar van hout gemaakt zijn. De Franse multinational moet af van olie als grondstof voor hun autobanden en zoekt de oplossing in hout en 3D-printing.

Banden van hout

Houten banden, dat klinkt als minstens een eeuw terug in de tijd. Wat Michelin voor ogen heeft is niet een volledige, uit een boom gezaagde cirkel maar een flexibele band bestaand uit het materiaal Biobutterfly. Dat is een synthetisch 'elastomeer', gemaakt uit biomassa zoals stro, biet of hout. "Voordeel naast het niet meer afhankelijk zijn van olie is bovendien dat die materialen overal beschikbaar zijn zodat de productie lokaal kan plaatsvinden," zegt Cyrille Roget van Michelin.

Profiel op band 3D-printen

3D-printen is een heel andere manier waarop autobanden zonder olie gemaakt kunnen worden, maar die oplossing ligt wel verder in de toekomst. "Het zou zo kunnen zijn dat je over 10 tot 15 jaar bij een oplaadstation ook gelijk je banden kunt bijladen." Zo'n 3D-geprinte autoband bestaat uit gerecycled materiaal dat zelf ook weer hergebruikt kan worden. De draad zelf is herprintbaar wat maakt dat het grootste deel van de band niet vervangen hoeft te worden. Je kunt dan dus bij een laadstation op je versleten band profiel terug laten zetten.

Wie een set nieuwe autobanden nodig heeft omdat de oude zijn versleten, weet dat je voor het weggooien van die banden moet betalen. Dat geeft aan dat rubber een lastig materiaal is om te recyclen, maar is ook de oorzaak van stortplaatsen vol autobanden. Dat Michelin vanaf 2048 zijn banden volledig herbruikbaar en voor 80 procent uit hergebruikt materiaal maakt, lijkt wel heel ver in de toekomst, maar is vanwege het moeilijke materiaal wel het noemen waard.