'Android Q heeft desktopmodus en betere privacy-instellingen'
De nieuwe grote versie van Android is uitgelekt en wijst op een uitgebreide donkere modus, een desktopmodus en verbeterde privacy-instellingen.
De site XDA heeft een vroege versie van Android Q in handen. De eerste ontwikkelaarsversie wordt pas in mei verwacht, waardoor de uiteindelijke versie er volgens de site waarschijnlijk nog flink anders uit zou kunnen zien. Wel geeft de gelekte Androidversie inzicht in nieuwe functies van het mobiele besturingssysteem.
Zo bevat Android Q inderdaad een donkere modus, zoals onlangs al was uitgelekt, toen een Google-medewerker op een openbaar forum zijn mond voorbij praatte. De donkere modus geldt voor het hele systeem. Als gebruikers hem aanzetten, of automatisch laten ingaan op basis van tijd of omgevingslicht, wordt de hele interface van de telefoon donker, inclusief apps van derden. Die apps moeten de donkere modus dan wel via een update inbouwen.
Desktopmodus
Ook is er sprake van een desktopmodus, die vooralsnog experimenteel lijkt te zijn. Als er een scherm op een telefoon met Android Q wordt aangesloten, moet het systeem op dat scherm in desktopweergave worden getoond. Die functie lijkt op Samsung Dex.
Gebruikers van de Galaxy S- en Note-telefoons kunnen hun toestel met de Dex-accessoire al enkele jaren als desktopcomputer gebruiken. Bovendien zijn veel Android-apps al langer geschikt voor gebruik op de desktop, omdat Chrome OS voor Chromebooks ook Android-apps kan draaien. Zeker in bètavorm zou zo'n desktopmodus voor Android goed denkbaar zijn.
Privacy
Als laatste gaan de privacy-instellingen op de schop. Google had dat al beloofd, toen in 2018 bleek dat Google een groot datalek bij Google+ had verzwegen. In Android Q is het eindelijk zo ver: gebruikers kunnen per app aangeven of zij dataverzameling per categorie toe te staan of af te wijzen.
Nu is de keuze in Android vaak alles of niets. Wie bijvoorbeeld een weer-app met gps-locatie wil gebruiken, geeft zo ook onbewust toegang tot andere data. Android Q maakt duidelijker welke apps toegang hebben tot welke data, en laat dat ook achteraf makkelijk aanpassen.
Kijk ook: 'Waarom Android beter is dan iOS'
Dit is de eerste opvouwbare smartphone:
Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's