Game-sector: regels rond gokken moeten duidelijker
De Nederlandse game-industrie wil de discussie aangaan over een verbod op 'verhandelbare' gok-elementen in games. De sector wil dat de Kansspelautoriteit het voorstel voor een verbod op zogeheten lootboxes verduidelijkt.
Met een manifest heeft brancheorganisatie Dutch Games Association vandaag van zich laten horen in het debat rondom het verbieden van verkoopbare gok-elementen in games. De Nederlandse Kansspelautoriteit wil een verbod op zogeheten lootboxes met een economische waarde. Lootboxes zijn verrassingspakketje die spelers in populaire games als FIFA of World of Warcraft kunnen kopen en daarna weer kunnen doorverkopen.
De Dutch Games Association is het eens met het voornemen van de Kansspelautoriteit om dit aan banden te leggen. "Nederlandse ontwikkelaars en uitgevers willen voorkomen dat hun game een toegangspoort vormt naar een kansspelverslaving of dat kansspelen worden vermomd als entertainmentgames. Zij hebben in de regel een voorliefde voor het maken én spelen van games en zien entertainmentgames als een belangrijke culturele uiting."
Buiten de game-maker om verhandeld
Waar de industrie wel voor vreest, is dat de term 'verhandelbaar' te breed wordt opgepakt. Het wil duidelijkheid over 'de reikwijdte van het begrip "verhandelbaar".' Accounts kunnen namelijk ook buiten de controle van een game-maker worden verkocht op online marktplaatsen. "De industrie meent dat het uitsluiten van het verhandelen van het voorwerp in het spel voldoende moet zijn om een kwalificatie als kansspel te voorkomen als in de gebruikersvoorwaarden van de game het verhandelen van accounts wordt verboden."
De Dutch Games Association wil in gesprek met de Kansspelautoriteit. Vorig jaar september zei de Kansspelautoreit zelf al dat het met game-makers om tafel wilde over een mogelijk verbod.
Geen grote game-studio
Bij de Dutch Games Association zijn 86 partijen aangesloten, waaronder veel kleine educatieve game-bedrijven en veel onderwijsinstanties, waaronder de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam. Ook de afdeling economische zaken van de gemeente Amsterdam heeft een plek in de branchevereniging.
Op de lijst staan geen grote game-studio's. Dat is logisch, omdat er geen zogeheten AAA-studio in Nederlandse handen is. Guerrilla Games (de makers van Horizon Zero Dawn en Killzone) is wel gevestigd in Amsterdam, maar is sinds 2005 in handen van Sony.
FIFA in België
De afgelopen maanden zijn in meerdere landen game-bedrijven op de vingers getikt. In België is EA gestopt met het verkopen van FIFA-punten in het voetbalspel, waarmee lootboxes konden worden aangeschaft. Blizzard, de gamer van Overwatch en World of Warcraft, staakte in België ook de verkoop van lootboxes. In Nederland gaan beide bedrijven er voorlopig wel mee verder.
Valve stopte vorig jaar in Nederland al wel met het aanbieden van lootboxes.
Kijk ook: Bright Game Journaal
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's