Grootste zonne-energiepark komt er niet

Grootste zonne-energiepark komt er niet
28 maart 2017 om 12:13
Laatste update: 26 april 2018 om 22:20

Omwonenden in Oost-Groningen hebben de bouw van het grootste zonnepark van Nederland tegengehouden.

Het leek zo’n prachtig initiatief. Vrijwel bovenop de gasbel van Oost-Groningen een groot project voor de overgang naar duurzame energie. In Hoogezand-Sappemeer zou een zonnepark komen van 117 hectare. Met 320.000 panelen goed voor de elektriciteit van 28.000 huishoudens.

Een Nederlands project moest het worden, het bedrijf Powerfield uit Dokkum zou het bouwen. De subsidie was al binnen en de grondeigenaren akkoord. En omdat het terrein aanvankelijk was bedoeld voor glastuinbouw, was de vergunning van de gemeente ook niet lastig. Maar omwonenden zagen het park niet zitten en stapten naar de rechter. Die geeft ze nu gelijk. De gemeente moet de vergunning intrekken.

De rechter had daar bijzondere redenen voor. "Door gaswinning zijn de belangen van omwonenden al eerder op ingrijpende wijze aangetast", oordeelde de rechter. Dat de gemeente daar niet aan heeft gedacht bij de vergunningverlening noemt de rechter 'onacceptabel'. Ook was de toestemming van de gemeente niet goed gepubliceerd waardoor die ongeldig is.

Energietransitie

Projectmanager Jaco van Leeuwen van Powerfield vindt de situatie die nu is ontstaan krom, zegt hij tegen RTL Z: "Dit project was juist bedoeld om de energietransitie op gang te laten komen. Van gas naar duurzaam." Volgens Van Leeuwen azen omwonenden op een compensatieregeling bij grote duurzame energieprojecten. "Ze willen profiteren. Iets dat veel minder speelt als er bijvoorbeeld een fabriek zou komen."

Het zonnepark in Hoogezand-Sappemeer is niet het enige dat door buurtbewoners met succes is tegengehouden. Eerder deze maand wisten inwoners van Wirdum bij Leeuwarden nog de bouw van een zonnepark van 41 hectare aan de rand van het dorp tegen te houden. De Duitse ontwikkelaar Kronos zegt nu in overleg met de gemeenschap een kleiner park te willen bouwen.  

Volgens een woordvoerder van de gemeente Hoogezand-Sappemeer is het project voorlopig van de baan. "Maar we repareren de fouten die we hebben gemaakt in de procedure", belooft hij.  Hoe lang dat gaat duren kan hij niet zeggen.

Nederland loopt achter met duurzame energie

Nederland zit in de Europese achterhoede als het gaat om het behalen van de doelstellingen op het gebied van duurzame energie. De doelstelling is 14 procent duurzame energie te behalen in 2020.

Volgens de Europese Commissie haalt Nederland nu nog niet eens de helft. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat Nederland tot 12,5 procent komt in 2020. Europa heeft als geheel een streven van 20 procent duurzame energie voor 2020.  

Lees meer over:

Deel via