Waarom Google het noodlijdende HTC wil overnemen

Waarom Google het noodlijdende HTC wil overnemen
9 september 2017 om 18:13
Laatste update: 26 april 2018 om 18:12

Google zou volgens geruchten smartphonemaker HTC willen overnemen. De vorige keer dat Google een telefoonfabrikant overnam werd dat geen succes.

HTC verkoopt inmiddels zo weinig eigen smartphones dat het bedrijf niet meer voorkomt in de lijsten met grootste smartphonefabrikanten. Het is ingehaald door Chinese concurrenten als Oppo en Vivo. Een maand geleden meldde HTC nog de slechtste cijfers van de afgelopen 13 jaar: de omzet daalde met 50 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Eén van de dingen die HTC nog op de been houdt, is de samenwerking met Google. De internetgigant heeft zijn eigen telefoon, de Pixel, en die wordt gemaakt in de fabriek van HTC. Voorheen werkte Google altijd samen met fabrikanten om gezamenlijk een smartphone (de Nexus-lijn) te ontwikkelen, nu ontwerpt het de telefoon zelf. HTC zet hem daarna in elkaar.

Google Pixel-telefoons

Door HTC in te zetten als fabrikant kan Google voor de komende jaren Android optimaliseren voor de hardware van de toekomstige Pixel-telefoons, op eenzelfde manier als Apple al jaren doet. Daardoor draait Android beter, sneller en efficiënter, en kan de Pixel een betere telefoon worden dan de rest van de concurrentie, zo stelt Thomas Haenen, hoofdredacteur van Android Planet.

"Google geeft fabrikanten continu de nieuwste software om smartphones veilig te houden, maar fabrikanten vertikken het vervolgens om al hun toestellen continu te updaten. Door zelf de hardware in huis te halen, met bijvoorbeeld HTC, kan Google concurreren met -en veel beter druk uitoefenen op- andere fabrikanten", aldus Haenen.

Het is dan ook voor Google belangrijk om zelf de touwtjes in handen te houden. Dat kan het doen door de smartphonetak van HTC over te nemen, of door flink te investeren en grootaandeelhouder te worden. Dat zijn ook de twee opties die door de Commercial Times worden genoemd. De Vive-divisie van HTC, bestaande uit de VR-bril en het bijbehorende platform, zou geen onderdeel zijn van de deal.

Motorola en Lenovo

Het zou niet de eerste keer zijn dat Google een smartphonefabrikant van de ondergang redt. In 2011 kocht het bedrijf de smartphonetak van Motorola voor 12,5 miljard dollar, met het idee om de productiecapaciteit van het bedrijf te gebruiken voor zijn eigen apparaten. Maar daar is het nooit echt van gekomen.

In plaats daarvan verkocht Google drie jaar later Motorola weer aan het Chinese Lenovo voor een bedrag van maar 2,91 miljard dollar. De patenten mocht het houden, samen met de divisie die werkte aan de modulaire telefoon Project Ara. Die is echter eind vorig jaar door Google dood verklaard.

Van die overname hebben consumenten wel geprofiteerd, denkt Haenen: "Na die overname zagen bedrijven zich genoodzaakt beter te concurreren met goedkope, krachtigere Android-smartphones. Daardoor zie je tegenwoordig veel meer up-to-date Android-software verpakt in goede hardware."

Premium smartphones

Google noemde de overname en uiteindelijke verkoop van Motorola 'een succes', maar velen zagen het als een fiasco: het bedrijf zou er miljarden mee hebben verloren. Aan de andere kant heeft Google een betrouwbare hardwarepartner nodig voor zijn toekomstige mobiele producten, en het kan noodlijdende HTC waarschijnlijk voor een schappelijke prijs overnemen.

"Google's eerdere Nexus-smartphones waren erg duur, maar oogden niet premium. HTC weet daarentegen veel beter hoe je mooie smartphones en andere mobiele apparaten maakt. Met zo'n overname kan Google de komende jaren op designvlak beter concurreren met de beste smartphones van het moment."

Bright is bij het Apple-event in Californië

Bright-hoofdredacteur Erwin is dinsdagavond (12 september) bij de Apple-presentatie in Cupertino waar de nieuwe iPhones worden verwacht. Volg ons op Twitter voor live updates vanuit de zaal. Like ons op Facebook voor Erwins livestream met de nieuwe producten. Houd ook het Bright YouTube-kanaal in de gaten.

Lees meer over:

Deel via