Duurzame technologie

Apple-leveranciers over op duurzame energie: DSM doet mee

apple klimaatneutraal co2 dsm kunststof plastic
3 september 2020 om 11:00
Update: 8 oktober 2020 om 13:51

Zeventig leveranciers hebben Apple beloofd voor de productie voor het techbedrijf over te stappen op 100 procent duurzame energiebronnen. Onder de leveranciers is ook het Nederlandse concern DSM, laat Apple weten.

Apple maakte onlangs zijn klimaatdoelen bekend: volledig CO2-neutraal in 2030. Dat geldt niet alleen bij zijn eigen bedrijfsonderdelen, dat doel bereikte Apple al in 2018, maar in zijn hele productielijn, inclusief alle toeleveranciers. Als je vanaf 2030 een iPhone of elk ander Apple-product koopt, dan moet de impact op het klimaat van dat product zijn teruggebracht tot nul.

Om daar te komen moeten alle leveranciers meewerken en onder meer overstappen op 100 procent duurzame energiebronnen. Apple-directielid Lisa Jackson, verantwoordelijk voor Klimaat, Beleid en Sociale Initiatieven, maakt vandaag bekend dat de teller de 70 bedrijven is gepasseerd. Nieuwkomers zijn onder andere het Duitse Varta, bekend van de batterijen, en het Nederlandse concern DSM.

In meerdere Apple-producten worden polymeren en mengels van DSM-tak Engineering Plastics gebruikt, waaronder in stekkers en kabels. Apple wil tegenover Bright niet zeggen wat DSM precies levert en voor welke producten. DSM zegt in een reactie dat het sinds begin dit jaar alle 'engineering materials voor Apple' produceert met '100 procent duurzame energie'.

Apple investeert daarnaast in de bouw van twee enorme windturbines bij de Deense stad Esbjerg. De 200 meter hoge turbines produceren naar verwachting genoeg energie om bijna 20.000 huizen van stroom te voorzien.

Uitstoot van 3 miljoen auto's

De toezeggingen leveren een jaarlijkse CO2-besparing op van ruim 14 miljoen ton, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 3 miljoen auto’s.

Over de vraag of het lastig is voor het meest waardevolle bedrijf ter wereld om leveranciers zover te krijgen zich aan de klimaatdoelen te committeren, hoeft Jackson niet lang na te denken. “Die bedrijven zijn niet van ons, maar wij doen zaken met ze en zij willen zaken doen met ons. Als een bedrijf een leverancier van Apple wil zijn, dan laten we het graag zien hoe wij het voor elkaar hebben gekregen", zegt Jackson in gesprek met Bright.

Voordat Jackson bij Apple aantrad was ze vier jaar lang het hoofd van de Amerikaanse Environmental Protection Agency, het onafhankelijke federale agentschap voor bescherming van de volksgezondheid en het milieu, en aangesteld door toenmalig president Obama. Jackson is van huis uit een chemisch ingenieur. Haar persoonlijke doel, haar ‘moonshot’, is apparaten maken zonder nieuwe materialen te moeten delven. Dat lijkt vrijwel onmogelijk.

Jackson veert op. "Leuk dat je dat mijn moonshot noemt. Onmogelijk is vaak ons startpunt. Het is aan ons team van ontwerpers en ingenieurs om anders te denken over de materialen die we gebruiken. Bij elektronica is lange tijd amper geïnvesteerd in het hergebruiken van materialen, de circulaire economie daarvan. Dat is oorspronkelijk een Europees idee dat Apple inmiddels omarmt als een van de strategieën om onze klimaatdoelen te halen. Aluminium is een mooi voorbeeld, dat gebruiken wij in veel van onze producten. Wij gebruiken daar inmiddels gerecycled aluminium voor, zoals in de MacBook Air, waardoor we de footprint van het gebruik van dat materiaal hebben kunnen halveren."

Recyclerobot

Jackson: “Van zeldzame aardmetalen werd lang gedacht dat die niet te recyclen zijn. Afgelopen jaar hebben we een machine in gebruik genomen die de zeldzame aardmetalen in de Taptic Engine van de iPhone kan terugwinnen. Dat is nog niet eerder gedaan bij een smartphone.” Die robot heet Dave. “De transitie naar volledig hergebruik van materialen gaat verder dan overstappen op duurzame energie en zal langer duren dan tien jaar. Daar zetten we nog geen deadline op.”

E-waste

Dichter bij huis en actueler is de discussie over het meeleveren van een oplader anno 2020 bij elke smartphone terwijl de berg e-waste blijft groeien. De iPhone 12, die naar verwachting later deze maand wordt aangekondigd, zou naar verluidt niet langer een oplaadstekker in de doos hebben, alleen een oplaadkabel. De reden: de meeste mensen hebben al meerdere van zulke usb-oplaadstekkers in de la hebben liggen.

Jackson kiest haar woorden zorgvuldig en voorzichtig, om geen uitspraken te doen over toekomstige producten, iets wat bij Apple taboe is. “Er is zeker veel discussie over het terugbrengen van materiaalgebruik in het algemeen en opladers in het bijzonder. Kijk, er ligt een kans om wanneer je geen oplader nodig hebt, er niet eentje mee te leveren. Het is zeker een onderwerp waar wij en anderen over nadenken.”

Beloftes andere techreuzen

Over anderen gesproken: Amazon maakte onlangs een vergelijkbare klimaatbelofte bekend, maar neemt er tien jaar langer de tijd voor. Google wil net als Apple ook zijn toeleveranciers meenemen in zijn klimaatdoelen, maar heeft zichzelf nog geen deadline gegeven.

Microsoft daarentegen is nu al CO2-neutraal, wil in 2030 CO2-negatief zijn en in 2050 zijn complete uitstoot sinds het bedrijf begon (in 1975) hebben goedgemaakt.

Fairphone

In een analyse van Greenpeace uit 2017, de Gids voor Groenere Electronica geheten, kwam de iPhone-maker als een na duurzaamste bedrijf uit de bus, vóór bedrijven als Microsoft, Samsung, Sony en Amazon. Meest duurzaam was overigens Fairphone uit Nederland, dat smartphones maakt van zoveel mogelijk 'conflictvrije' en gerecyclede materialen. De Fairphones zijn eenvoudig zelf te repareren en te upgraden.

iPhones gaan lang mee, worden vele jaren met software-updates ondersteund en zijn bij Apple in te ruilen tegen een nieuw model, maar eenvoudig te repareren zoals bij Fairphone zijn ze niet. Daar valt nog wat te winnen. Maar als Apple bij de komende iPhone 12 inderdaad de oplaadstekker niet langer meelevert, dan is de klimaatimpact daarvan niet te overschatten. Fairphone verkocht in 2019 zo'n 42 duizend smartphones, Apple 185 miljoen iPhones. 

Kijk ook: de nieuwe iPhone SE