Elon Musk wil pas 'eind dit jaar' nieuwe ceo voor Twitter vinden
Elon Musk wil tegen het einde van dit jaar een opvolger aanstellen die zijn functie als CEO van Twitter overneemt.
"Tegen het einde van dit jaar zou een goede timing zijn om iemand anders te vinden om het bedrijf te leiden", zei Musk via een videoverbinding met een congres in Dubai. "Ik moet de organisatie stabiliseren en ervoor zorgen dat het financieel gezond is, en dat de roadmap voor nieuwe producten duidelijk is", zei de miljardair.
Musk nam Twitter samen met een groep investeerders eind oktober over voor 44 miljard dollar. Hij noemde de afgelopen maanden al 'extreem zwaar'. De miljardair combineert de grote reorganisatie bij Twitter met zijn rol als ceo bij autofabrikant Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Volgens Musk zou het directe risico op een faillissement van Twitter zijn afgewend en zou de lijn naar een punt waarop het bedrijf geen verlies meer draait zijn ingezet.
Meerderheid gebruikers stemde hem weg
Musk had afgelopen najaar al gezegd dat hij slechts 'tijdelijk' de leiding wilde geven aan Twitter. In december begon hij al aan de zoektocht naar een opvolger.
Bij een poll stemde een meerderheid van de gebruikers in die maand voor zijn vertrek. Musk zei destijds dat de CEO-kandidaten 'van pijn moeten houden' en bereid zijn 'hun spaargeld in Twitter te investeren'.
Zorgen over Tesla
De conflicten rond Musk en Twitter hebben geleid tot grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor Tesla. Musk verkocht voor miljarden dollars aan Tesla-aandelen om de overname van Twitter financieren. Een deel van de Tesla-beleggers is boos over zijn gebrek aan aanwezigheid bij de autofabrikant. Ze hebben hem opgeroepen meer aandacht aan Tesla te besteden.
Musk reageert dat het leiden van Tesla hem minder tijd kost dan een paar jaar geleden. "Tesla heeft een aantal zeer moeilijke tijden doorgemaakt waarbij het op de rand van de afgrond balanceerde. Maar het vereist nu veel minder werk om Tesla te besturen, vergeleken met bijvoorbeeld tussen 2017 en 2019."
Personeel ontslagen, adverteerders weg
Na de Twitter-overname ontsloeg Musk zo'n driekwart van het personeel en voerde hij tal van omstreden wijzigingen door. Zo worden berichten op het platform veel minder streng gecontroleerd dan voorheen. Ook liet Musk veel geschorste accounts weer herstellen.
Onderzoeksbureaus meldden dat er meer racistische en haatzaaiende uitlatingen op Twitter staan. Grote adverteerders besloten te stoppen met adverteren op het platform. Ze vrezen dat hun advertenties naast onwenselijke of schadelijke berichten komen te staan. Musk zocht daarna ruzie met Apple, dat de grootste adverteerder op Twitter was.
Twitter Blue-abonnement
Musk zet in op het Twitter Blue-abonnement als een nieuwe inkomstenbron voor het bedrijf. Met Twitter Blue krijgen gebruikers onder meer een blauw vinkje op hun profiel. Ook hebben ze toegang tot allerlei exclusieve functies, zoals een bewerkknop voor tweets.
Twitter vraagt sinds kort ook geld aan externe appmakers.