Zie een opblaasbaar ruimtestation ontploffen in deze spectaculaire video

©Sierra Space

Zie een opblaasbaar ruimtestation ontploffen in deze spectaculaire video

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe internationaal ruimtestation want de huidige is verouderd en wordt over een paar jaar met hulp van SpaceX letterlijk uit de lucht gehaald. Sierra Space werkt aan een van de opvolgers genaamd Blue Reef. Het wordt een opblaasbaar ruimtestation en in een nieuwe video onderwerpen ze het prototype aan een stresstest met explosieve gevolgen!

Sierra Space werkt samen met Amazons Blue Origin en Boeing aan de volgende generatie ruimtestations. In plaats van een hoop metalen onderdelen de ruimte in te schieten, willen ze het simpel (en veel goedkoper) houden. Het nieuwe ruimtestation moet een opblaasbare module worden, bestaande uit enorm veel lagen beschermingsstoffen, maar uiteindelijk niet meer dan een heel erg geavanceerde ballon.

Het voordeel is dat het station in de ruimte wordt opgeblazen en zo theoretisch in één lancering al operationeel kan zijn. In juni hield Sierra Space een tweede druktekst op hun nieuwste veel grotere prototype. Daar hebben ze nu een video van online geplaatst.

Groot genoeg voor vier astronauten

Het prototype dat je opgeblazen ziet worden, is zes meter hoog met een inhoud van 300 kubieke meter. Hij is gebouwd om vier astronauten in onder te brengen en dan hebben ze ook nog een eigen laboratorium en fitnessapparatuur. Het is ruwweg een derde van het huidige ISS, maar daar houdt de organisatie het niet bij. Ze willen volgend jaar een versie van 500 kubieke meter testen en waarschijnlijk laten ze die ook weer ontploffen.

De ontploffing komt vanwege de druktest. De interne druk was op zijn hoogtepunt 510 kilopascals, wat ruwweg vijf keer de druk op aarde is. Het ligt bovendien ruim boven de veiligheidsmarges die NASA aan een ruimtestation stelt. Andere organisaties werken aan vergelijkbare ruimtestations dus het lijkt er steeds meer op dat de opvolger van het ISS opblaasbaar wordt.

Lees meer over ruimtevaart en abonneer je op onze nieuwsbrief.