AI zorgt voor chaos bij schrijfmaand NaNoWriMO: sponsor stapt op

©Unsplash

AI zorgt voor chaos bij schrijfmaand NaNoWriMO
5 september om 12:27

In November gaan schrijvers wereldwijd aan de slag om ruwe eerste versies van nieuwe boeken te schrijven, maar dit jaar gooit AI roet in het eten.

Het idee van NaNoWriMo (National Novel Writing Month) is dat je in één maand een boek van 50.000 woorden schrijft. Het boek hoeft niet direct perfect te zijn, want het gaat in eerste instantie voornamelijk om de grote lijn en de hoeveelheid woorden. 

De organisatie plaatste een paar dagen geleden een bericht op haar website over het gebruik van AI bij het schrijven van boeken. NaNoWriMo schrijft niet alleen dat de organisatie niets tegen het gebruik van AI heeft, maar ook dat het compleet veroordelen van deze technologie 'classicistisch en validistisch' is.

Volgens de organisatie hebben niet alle schrijvers de financiële middelen om mensen in te huren die feedback geven over hun schrijfwerk. Ook zou AI een broodnodig hulpmiddel zijn voor mensen met anders werkende hersenen.

Schrijvers en sponsor stappen op

Twee schrijvers van het NaNoWriMo Writers' Board zijn nu opgestapt. "Ik wil niets met jullie organisatie te maken hebben", schrijft Maureen Johnson op X. "Ik wil schrijvers ook aanmoedigen om op hun hoede te zijn, want je werk op hun platform gaat vrijwel zeker gebruikt worden om AI te trainen."

Ook heeft het bedrijf Ellipsus zich teruggetrokken als sponsor. "[NaNoWriMo] negeert de grootste overtreding van generatieve AI: de grootschalige diefstal van het werk van auteurs en een gebrek voor het ambacht van schrijven."

AI-schrijfassistent ProWritingAid sponsort het evenement nog wel. Tegenover CNET laat het bedrijf wel weten het niet eens te zijn met de uitspraak van NaNoWriMo. "Wij zijn van mening dat de zorgen van schrijvers over de rol van AI terecht zijn en dat hier zorgvuldig over nagedacht moet worden."

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.