©Android

Android 16 krijgt nieuwe functie Modes: zo werkt het

Android 16 krijgt deze handige nieuwe instellingen

24 oktober om 21:50
Laatste update: 24 oktober om 22:31

Google breidt in Android 16 de Niet Storen-functie fors uit met nieuwe mogelijkheden. Zo krijg je met de nieuwe Modes-functie meer opties om verschillende modi in te stellen.

De ontwikkeling van Android 16, dat volgend jaar verschijnt, is in volle gang en daardoor lekken er regelmatig vernieuwingen uit. Vandaag ontdekte Android Authority in de nieuwste testversie van Android 16 dat het systeem een nieuwe functie krijgt, genaamd Modes. De aankomende functie is in feite een uitgebreide versie van de Niet Storen-modus, die momenteel nog vrij beperkt is.

Met de nieuwe Modes-functie kun je in Android 16 verschillende modi maken, elk met hun eigen naam, icoontje, activeringstrigger en instellingen. Je kunt de modi niet alleen aan- en uitzetten via de Instellingen-app, maar ook via een nieuwe tegel in de Snelle Instellingen in Android 16. 

Pictogrammen kiezen

De Modes-functie krijgt ook een eigen pictogram op het vergrendelscherm en op de statusbalk, naast de icoontjes voor je mobiele netwerk en de status van je batterij. Daarmee zie je snel wat jouw huidige modus is. Je kunt bij het maken van een Mode kiezen uit meer dan 40 unieke pictogrammen, maar dat aantal kan nog toenemen voor de release van Android 16.

Snelle Instellingen

Vandaag lekte ook uit dat Android 16 de Snelle Instellingen-tegels zal ordenen in verschillende categorieën. Hierdoor wordt het makkelijker om snel de juiste tegen te vinden om toe te voegen. Het Snelle Instellingen-menu gaat sowieso op de schop, met kleinere tegels waardoor er meer op hetzelfde scherm passen.

Zwevende app-vensters

Eerder deze maand kwam naar buiten dat Google je in Android 16 de nieuwe mogelijkheid wil geven om elke app in een zwevend venster te openen. Daarmee kan je apps verkleinen tot een zwevende cirkel op het scherm, klaar om altijd direct weer te openen.

Wanneer verschijnt Android 16?

Normaal gesproken brengt Google zijn grote nieuwe Android-versies ergens tussen augustus en oktober uit. Zo begon de uitrol van Android 15 op 15 oktober naar Google Pixel-telefoons, maar Samsung-gebruikers zijn pas begin 2025 aan de beurt. Volgens geruchten zou Android 16 eerder kunnen verschijnen, mogelijk in het tweede kwartaal van 2025, maar dat is nog niet zeker.

Lees meer Android-nieuws en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.