Belgen maken 'groene' waterstof met een zonnepaneel
Waterstof is een feest om op te rijden, maar om de uitstoot te minimaliseren moet het 'groen' worden geproduceerd. Wetenschappers van de KU Leuven hebben een zonnepaneel gemaakt dat zelf waterstof kan produceren.
Afgelopen week reden we in de Bright Duurtest de waterstofauto Hyundai Nexo. Tanken kan op dit moment op slechts 4 plaatsen in Nederland. Wij hadden het geluk dat we gebruik mochten maken van het tankstation van Holthausen in Groningen dat 100 procent draait op zonne-energie, maar meer dan 90 procent van de opgewekte waterstof komt uit grijze energie. Waar je een elektrische auto vol kan laten lopen met je eigen zonnepanelen of stroom van een écht groene energieleverancier, is dat met waterstof dus nog lastig.
De wetenschappers van de Katholieke Universiteit in Leuven hebben echter een doorbraak bereikt. Met het door hen ontwikkelde zonnepaneel van 1,6m2 kun je gemiddeld over een jaar gerekend 25 liter waterstof per dag produceren. Met 20 panelen op je dak zou je zonder elektriciteit en gas kunnen leven, met nog eens 20 panelen kun je een heel jaar met je auto op waterstof rijden.
Voor bij huizen
De manier waarop waterstof in dit scenario wordt gebruikt is als vervanger van een accu. Waterstof kan een lange periode opgeslagen worden zonder dat er energie verloren gaat. Ook is bij grote capaciteiten de prijs per opgeslagen kWu aan energie lager. Voor toepassing bij een huis is het dus een mooie oplossing.
Wat de oplossing zou kosten, is nog niet bekend, maar de prijs zou volgens de onderzoekers geen belemmering moeten zijn als de panelen in massaproductie zijn te nemen.