9 hoogtepunten van techbeurs CES 2019
De techbeurs CES in Las Vegas is dé plek waar grote fabrikanten hun nieuwe gadgets presenteren. Bright zet de belangrijkste aankondigingen op een rij. Omdat de 9 in het jaar zit, zijn het er 9.
Volg techbeurs CES 2019
Bright doet verslag vanaf de grootste techbeurs ter wereld, de CES. Volg de updates via Facebook, YouTube en Instagram.
LG Signature OLED TV R oprolbare tv
LG liet zijn oprolbare tv vorig jaar ook al zien tijdens CES, toen ging het echter nog om een prototype. Nu gaat het om een echt productiemodel, dat later dit jaar te bestellen is. De tv maakt gebruik van de flexibele eigenschap van oled door het scherm automatisch in en uit te rollen als je hem uit of aan zet. Als hij aan staat, is het een stijlvolle tv met zeer dunne schermranden, en als hij uit staat, zie je alleen een hoogwaardige speaker in een kast. Wat hij kost, is nog niet bekend, maar ga uit van een prijs richting de 10.000 euro.
Dit zijn de tv-trends van 2019:
Samsung microled tv's
Het is geen geheim dat Samsung zich stoort aan het oled-succes van aartsrivaal LG. Onder meer door gedoe met patenten heeft Samsung het maken van oled-tv's opgegeven, maar het bedrijf slaat terug met microled. Tijdens CES liet Samsung een 75 inch 4K microled zien, een tv met de alle voordelen van oled (heldere kleuren, diep zwart, hoog contrast, dun, energiezuinig) en zonder nadelen als inbranders en achteruitgaande beeldkwaliteit. Nog een voordeel: Samsungs microled is modulair, wat betekent dat een scherm uit verschillende stukjes scherm bestaat. Zo kan Samsung makkelijker een tv zonder productiefoutjes maken, en zijn ook nog eens schermen in alle vormen en maten mogelijk. Samsung demonstreerde dat met een joekel van een microled-tv van 219 inch.
Opvouwbare telefoon Royole FlexPai
In smartphoneland is de één de ander altijd sneller af. Dit keer is het Amerikaanse bedrijf Royole iets eerder dan Samsung met het tonen van een vouwbare telefoon. Royole is niet zomaar ingesprongen op een hype, maar werkt al een aantal jaar aan opvouwbare schermen. Maar toen Samsung zijn eigen opvouwbare toestel aankondigde, moest Royole natuurlijk sneller zijn. Of de FlexPai ook goed is, is een tweede, maar iemand moet de eerste zijn. Bekijk onze eerste indruk van de FlexPai.
Eerste indruk: Royole FlexPai
AirPlay 2 op alle smart tv's
Misschien wel de grootste verrassing van CES: zo'n beetje elke grote tv-maker kondigde aan dat hun nieuwe en soms recente tv's ondersteuning voor AirPlay 2 krijgen. De streamingstandaard van Apple is tot nu toe altijd beperkt gebleven tot de Apple TV, waardoor een hoop mensen niet kunnen profiteren van het gemak van AirPlay. Maar nu Apple dit jaar hoogstwaarschijnlijk met een eigen streamingdienst komt, is het wel handig als mensen die daadwerkelijk op hun tv kunnen kijken. Een zakelijke beslissing misschien, maar gebruikers profiteren van een Apple-standaard die minder beperkt is. Eigenaren van Samsung-tv's krijgen bovendien toegang tot iTunes op hun toestel.
Google Assistant Connect
Google Assistant is tijdens CES verder opengezet. De assistent wordt steeds meer een platform op zichzelf, waar andere fabrikanten à la Android eigen hardware voor kunnen maken. Zo presenteerde Lenovo de Smart Clock, een wekkerradio met Google Assistant erin, en kwam KitchenAid met een schermpje speciaal voor in de keuken. Google verwacht de komende tijd nog veel meer van zulke dingen, zoals bijvoorbeeld een goedkoop e-ink-scherm waarop Assistant automatisch relevante informatie kan tonen.
LG HomeBrew
LG kwam met het meest verrassende smarthome-apparaat tot nu toe: een bierbrouwmachine. De LG HomeBrew is nog het makkelijkst te omschrijven als een Nespresso voor de thuisbrouwer. Net als bij de populaire koffiemachine hoef je bij de HomeBrew niet met grondstoffen in de weer, maar stop je gewoon een cupje in een machine, of in dit geval drie cupjes. Een dosis mout, gist en hopolie en zo'n twee weken later heb je zelfgebrouwen, vers bier. Bekijk onze video over de HomeBrew.
Samsung Space Monitor
Ogenschijnlijk misschien het saaiste product in deze lijst, maar wij zijn enthousiast. Samsung blijkt net zo te houden van een opgeruimd bureau als wij, en dus heeft het een speciale monitor gemaakt. Het scherm zit met een lange arm aan de achterkant van een tafelblad, en alle snoeren lopen door die arm. Je kan hem makkelijk verstellen, zodat je een scherm voor je neus hebt als je dat wil, en alle ruimte van je bureau als je je scherm niet nodig hebt. De Space Monitor heeft ook nog eens mooie dunne randen, en is er in 27 inch met QHD-resolutie en in 32 inch met 4K. Vanaf april verkrijgbaar vanaf 499 euro.
Asus Zenbook S13
Laptops hebben dit jaar nog dunnere schermranden dan vorig jaar. Zo claimt Asus met zijn Zenbook S13 de dunste schermranden ooit, waardoor het aangezicht van de laptop voor 97 procent uit scherm bestaat. Asus haalt wel een trucje uit: een omgekeerde notch bovenaan het scherm – kunnen we mee leven.
Ook andere fabrikanten lieten prachtig slanke laptops met dunne randen zien: Lenovo gaf zijn vierde generatie Yoga-laptop nog dunnere schermranden en maakte het geheel 11 procent dunner. Acer toonde zijn nog geen 10 millimeter dikke Swift 7, en Dell onthulde zijn nieuwe XPS 13 waarbij de camera dit keer gelukkig in de bovenrand zit. Vier aantrekkelijke, dunne laptops met nog dunnere schermranden.
Alienware Area-51m
Laptops om op te gamen worden steeds dunner. De prestaties van die flinterdunne laptops komen steeds dichter bij die van grote pc's, maar eerlijk is eerlijk: zo'n pc blijft natuurlijk sneller. Alienware was daar niet tevreden mee en heeft een volledige, volwaardige game-pc in de vorm van een laptop gepropt. De Area-51m is met een scherm van 17,3 inch en een gewicht van 3,8 kilo niet bepaald een ultrabook, maar hij kan dicht en in een tas. De processor en de videokaart zijn dezelfde die ook in desktopcomputers zitten, en ze zijn allebei te vervangen. De videokaart wel alleen via een door Alienware-eigenaar Dell ontwikkeld systeem, wat de mogelijkheden wat beperkt.
De mogelijkheid om onderdelen te vervangen moet de laptop aantrekkelijk maken voor pc-gamers die elke paar jaar de nieuwste videokaart willen, terwijl je met een dure laptop normaal aan je videokaart vast zit. De Area-51m is vanaf eind deze maand te koop vanaf 2250 dollar. Welke specificaties je voor dat geld krijgt, is nog niet bekend.
Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal voor meer gadgetvideo's vanaf de CES