Bluetooth 6.0 is uitgebracht en biedt deze handige verbeteringen

©Unsplash

Bluetooth 6.0 brengt deze handige verbeteringen naar de iPhone
4 september om 21:09
Laatste update: 4 september om 21:45

De Bluetooth Special Interest Group, de organisatie achter de Bluetooth-standaard, heeft de nieuwe Bluetooth 6.0-specificatie uitgebracht. Deze nieuwe versie brengt enkele verbeteringen, die van pas komen bij het terugvinden van verloren spullen en het gebruik van digitale sleutels.

Een van de belangrijkste nieuwe functionaliteiten is 'Channel Sounding'. Hiermee kunnen Bluetooth-apparaten de afstand tot elkaar beter bepalen, tot op centimeterniveau. Dit kan onder meer de 'Zoek mijn'-functionaliteit op Apple-apparaten zoals de iPhone aanzienlijk verbeteren.

'Zoek Mijn' van Apple

Apple maakt momenteel al gebruik van ultra-breedband (UWB)-technologie in de 'Zoek mijn'-app. Hiermee kunnen gebruikers verloren AirTags en AirPods Pro op enkele decimeters nauwkeurig terugvinden. Met Bluetooth 6.0 kan dit in de toekomst ook voor andere Bluetooth-apparaten, zoals de Apple TV-afstandsbediening, mogelijk worden.

Find My Device van Google

Uiteraard profiteren ook toekomstige Android-apparaten van de nieuwe Bluetooth-mogelijkheden. Zo rolde Google onlangs zijn nieuwe Find My Device-netwerk uit in Nederland. Daarmee kun je via Bluetooth jouw verloren apparaat terugvinden. 

Digitale sleutels

Naast verbeteringen voor het zoeken naar verloren spullen, biedt Bluetooth 6.0 ook voordelen voor het gebruik van digitale sleutels via Bluetooth. De nauwkeurigere afstandsmeting maakt het namelijk mogelijk om de beveiliging rondom deze digitale sleutels te verbeteren.

Nog niet in de iPhone 16

Hoewel de Bluetooth 6.0-specificatie nu beschikbaar is, zal het nog een tijdje duren voordat je de eerste Apple-apparaten met ondersteuning voor deze nieuwe versie ziet. Ontwikkelaars kunnen er immers nu pas mee aan de slag. In de iPhone 16, die maandag 9 september wordt aangekondigd, zal je dus geen Bluetooth 6.0 tegenkomen.

Erwin is maandag voor ons aanwezig bij het Apple-event in het Steve Jobs Theater op Apple Park. Bekijk zijn vooruitblik op de iPhone 16.