©Apple

iOS 18 is nu uit: deze nieuwe functies wil je niet missen

iOS 18 is nu uit: deze nieuwe functies wil je niet missen

16 september 2024 om 18:40
Update: 16 september 2024 om 22:29

iOS 18 is vanaf nu voor iedereen beschikbaar. Het thuisscherm is nu meer te personaliseren dan ooit, het Control Center is opnieuw ingericht en er wordt voorgesorteerd op AI. Maar er zijn nog veel meer nieuwigheden: check deze nieuwe dingen als je de update hebt geïnstalleerd. 

Met iOS 18 is het ook voor iPhone- en iPad-gebruikers eindelijk mogelijk om de app-icoontjes en widgets op een andere manier te rangschikken dan vanaf linksboven. Je kunt je thuisscherm nu stukken vrijer indelen, en dat geldt ook voor het Control Center, oftewel het Bedieningspaneel. Dat is nu ingedeeld in meerdere schermen, waarbij media en smart home hun eigen afdeling hebben gekregen. Je kan daar ook veel makkelijker knoppen weghalen of toevoegen, ook van apps van derden. Zet bijvoorbeeld de slot-knop van je auto in het Control Center.

En dan is er natuurlijk ook de mogelijkheid om je de kleuren van je thuisscherm aan te passen. Dan worden alle icoontjes van dezelfde accentkleur voorzien. Die kan je automatisch laten kiezen, gebaseerd op bijvoorbeeld je wallpaper, maar je kan het ook zelf instellen. Dat werkt in principe al met alle icoontjes, maar het het mooist als de appmaker zelf ook een update doorvoert. Vandaag zullen voor veel apps zulke updates beschikbaar zijn. En nog meer aangepaste icoontjes heb je in de donkere modus, want dan schakelen de icoontjes ook naar donker.

Maar die functies zijn het uithangbord – iOS 18 heeft veel meer nieuws, en niet alles valt meteen op. Dit vinden wij de leukste nieuwe dingen in iOS 18:

Wachtwoorden-app: simpel en veilig

Laat het maar aan Apple over om iets ingewikkelds eindelijk simpel te maken. Voor wachtwoorden-apps is dat hoognodig. Want hoewel steeds meer mensen het bewaren en vooral genereren van hun wachtwoorden overlaten aan apps als 1Password en Bitwarden, hebben die apps alsnog best een drempel. Deze Wachtwoorden-app is simpel en zit ingebouwd, dus de kans is veel groter dat ook de minder technisch ingestelde gebruiker 'm ook gaat gebruiken.

Dat is ook weer fijn voor wie wel wat technischer is aangelegd, want dan kun je via je eigen Wachtwoorden-app makkelijk je wachtwoorden delen met familie. Nooit meer appen wat nou ook weer het Netflix-wachtwoord is: dat staat gewoon in de app. En update jij het, dan krijgt iedereen automatisch ook het nieuwe wachtwoord. Het invullen van wachtwoorden en logins gaat natuurlijk naadloos binnen Safari en apps op iOS, en je wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen en gesynchroniseerd via iCloud.

Foto's: het zit in de details

De Foto's-app is helemaal vernieuwd. Dat zie je meteen, en het idee is dat eigenlijk alles makkelijker en logischer is, met minder overbodige tabs en knoppen. De Foto's-app heeft nu één soort van eigen thuisscherm waar alles op staat, van recente foto's tot automatisch gegeneerde fotoalbums. Dat is in het begin even zoeken, maar er zijn ook weer nieuwe manieren om foto's te vinden.

Met een nieuwe filter-optie kan je precies kiezen aan welke voorwaarden de foto's moeten voldoen die je ziet. Nieuw is een filter dat alleen foto's omhoog haalt waar kassabonnetjes op staan, of handschrift. Hoef je niet meer eindeloos door je album te scrollen op zoek naar die notitie op een servetje.

Face-ID: poppetje gezien, appje dicht

In iOS 18 kun je apps achter de gezichtscontrole zetten. Je dating-app bijvoorbeeld, zodat je vrienden niet stiekem namens jou gaan zitten Tinderen. En wil je alles nog beter afgrendelen, kun je apps nu ook verstoppen in een speciaal mapje. Ook dat mapje vraagt eerst om een gezichtsscan voordat 'ie laat zien welke apps erin zitten. Anderen die je telefoon gebruiken zien dan wel dat je iets te verbergen hebt, maar niet wat.

Calculator en handschrifthulp

De iPad heeft eindelijk een calculator. Die is het wachten waard, want dit is niet je standaard rekenmachine. Deze begrijpt handgeschreven sommen en werkt zelfs in de Notities-app. Over die app gesproken: alles wat je nu opschrijft, wordt net iets mooier gemaakt dan je eigenlijke handschrift. Dat wordt door iPadOS gladgestreken, zodat je vlug in hanenpoten kan pennen en je eigen woorden toch terug kan lezen.

In de hoek: thuisscherm-knopjes aanpassen

Je kent die knopjes onderaan je thuisscherm wel: linksonder de zaklamp, rechtsonder de camera. Die kan je nu aanpassen naar wat je maar wil. Of eigenlijk: naar de knoppen die je ook op het Control Center kan zetten. Roep extra snel je Apple TV-afstandsbediening op, zet je automatische garagedeur onder de snelknop: het kan allemaal.

Functie tegen wagenziekte

Iedereen die last heeft van wagenziekte, weet dat het altijd veel erger is als je niet op de weg kijkt. Dat komt omdat je evenwichtsorgaan dan iets voelt dat je ogen niet waarnemen, en daar kan je draaierig en misselijk van worden. iOS 18 heeft daar een geestige oplossing voor, die zit verstopt in de Toegankelijkheidsgfuncties.

In de Instellingen van iOS ga je naar Toegankelijkheid, druk je op Beweging en zet je vervolgens Toon bewegingsaanwijzingen van voertuig aan. Zit je vervolgens in de auto, schakelt de functie als het goed is automatisch in. Er bewegen dan puntjes over het scherm van je iPhone, in de richting waarin het voertuig ook beweegt: de sensoren van de iPhone voelen welke kant de puntjes op moeten. Je ogen nemen die beweging waar, die strookt met wat je evenwichtsorgaan voelt met als gevolg dat je niet of minder misselijk zou moeten worden. Je kan de functie ook handmatig schakelen door zelf een knop toe te voegen aan dat vernieuwde Control Center.

Zaklamp: een leuke gimmick

Elke iPhone is ook een fijne zaklamp. Je kon de sterkte van de lamp al regelen door de knop in het Control Center ingedrukt te houden. Heb je een iPhone met een Dynamic Island bovenin, dus vanaf de iPhone 14 Pro en iPhone 15, kun je nu ook de straal van de zaklamp aanpassen. Je kan breder of nauwer schijnen, en dus feller of zachter. Is dat een soort gimmick? Zeker. Is het leuk? Absoluut.

Herinneringen in je Agenda

Je hebt je to do's, je hebt je agenda. Soms wil je een totaalbeeld, dus kun je nu ook het lijstje van je Herinneringen-app bekijken in de Agenda-app van Apple. Net wat meer flexibiliteit voor wie het liefst die standaard-apps gebruikt, zonder dat ze er ingewikkeld van worden.

En Apple Intelligence dan?

Alle AI-functies van Apple zijn sowieso pas beschikbaar in iOS 18.1, dat wat later verschijnt. Die functies zijn in eerste instantie alleen in het Engels beschikbaar. Bovendien zijn die nieuwe AI-functies voorlopig nog niet beschikbaar in de EU. Apple zegt dat het eerst zeker wil weten of het de Europese DMA-regels tegen oneerlijke concurrentie niet schendt door Apple Intelligence uit te brengen.

Dat is jammer, maar van de andere kant: voor de meeste Nederlandstalige gebruikers zullen die AI-functies toch pas echt lekker werken als de Nederlandse taal wordt ondersteund. Pas dan kan je Siri bijvoorbeeld goed vragen te zoeken naar dat ene berichtje – Siri zoekt dan wel uit in welke app dat was. Of kun je je tekst laten corrigeren door de AI. Dat kan straks met een kleine omweg heus al wel in het Engels, maar dat blijft toch een beetje beperkt. De eerste nieuwe talen voor Apple AI zijn Frans, Spaans, Chinees en Japans. Toen Siri voor het eerst verscheen, duurde het ruim drie jaar tot de assistent Nederlands sprak, hopelijk is dat nu wat korter.

Wil je checken of je de update al kunt downloaden? Ga naar Instellingen -> Algemeen -> Software-update.

Meer iOS en mis niets met onze Bright-app.