©Phoenix Tailings

Deze startup kan accu's in elektrische auto's duurzamer maken

Deze techniek maakt de productie van accu's voor elektrische auto's veel duurzamer

12 november om 21:00

Zeldzame aardmetalen zijn van groot belang voor de productie van een boel zaken, waaronder elektrische auto's. Een groot probleem is echter dat de productie ervan grotendeels afhankelijk is van China. Wetenschappers bij MIT willen daar een stokje voor steken, met een techniek om ze uit mijnbouwafval te halen.

Zeldzame aardmetalen zijn een groep van 17 chemische elementen die essentieel zijn voor moderne technologieën, zoals EV’s, smartphones en windturbines. Ze zijn moeilijk te winnen en te raffineren, waardoor de productie ervan wereldwijd sterk geconcentreerd is, vooral in China. Dit maakt veel landen afhankelijk van het land voor de productie van duurzame technologieën.

Phoenix Tailings, een startup opgericht door wetenschappers van MIT, heeft een methode ontwikkeld om deze schaarse metalen uit mijnbouwafval te halen. De onderneming heeft een proeffabriek opgezet in het Amerikaanse plaatsje Woburn, Massachusetts, waar het zeldzame aardmetalen uit afval wint met een duurzame, milieuvriendelijke techniek. 

De kern van het proces ligt in het gebruik van water en herbruikbare oplosmiddelen om de metalen te scheiden, zonder giftige bijproducten achter te laten. Daarbij worden elektrochemische methoden gebruikt die volgens het bedrijf efficiënter werken en minder CO2 uitstoten dan traditionele methoden.

Volledig CO2-neutraal

Het proces van Phoenix Tailings verhit mijnbouwafval tot ruim 700 graden Celsius. Daarna wordt een elektrische stroom op het mengsel gezet, waarbij zuiver metaal ontstaat met weinig afvalresten. Als hernieuwbare energie het proces aandrijft, is de productie volgens Phoenix Tailings zelfs volledig CO2-neutraal.

De Verenigde Staten willen hun afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers verminderen en steunen Phoenix Tailings daarom met subsidies. Het bedrijf ontving daarom meer dan twee miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van Energie. Dankzij deze steun zegt het bedrijf zijn productie op te kunnen voeren.

Tegen 2026 wil het bedrijf ruim 3000 ton aan zeldzame aardmetalen per jaar leveren. In de toekomst wil de startup ook andere materialen dan zeldzame aardmetalen winnen.

Lees meer nieuws over groene energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.