Je smartphone ontploft niet zoals de piepers in Libanon
In Libanon zijn honderden mensen gewond geraakt en tientallen mensen overleden door ontplofte piepers en portofoons. Toch is het niet nodig om je zorgen te maken over de smartphone in jouw hand of broekzak.
Het begon met ontploffende piepers, maar inmiddels is duidelijk dat ook portofoons tot ontploffing zijn gebracht in Lebanon. Door deze aanval zijn honderden mensen gewond geraakt aan handen of buik, en er zijn tientallen doden gevallen.
Nu kijk je wellicht angstig naar de smartphone die je de hele dag door met je meedraagt, maar dat is nergens voor nodig. Hoewel er hier en daar wordt gespeculeerd dat de batterijen in de apparaten tot ontploffing zijn gebracht, blijkt dat niet het geval. In de apparaten zijn namelijk kleine explosieven geplaatst.
Een expert legt tegenover de Associated Press uit dat de piepers een bericht hebben ontvangen, waardoor de explosieven zijn getriggerd. Dat is onder andere te zien doordat de schade groter is dan een ontplofte batterij zou veroorzaken.
Hoe is het explosief geplaatst?
Omdat er met de explosieven specifiek leden van Hezbollah zijn getroffen, is het mogelijk dat een lading apparaten is onderschept na het verlaten van de fabriek. De portofoons die zijn ontploft zijn op hetzelfde moment aangeschaft als de piepers, meldt Reuters.
In theorie kan er natuurlijk een klein beetje explosief in elk apparaat zitten dat je in huis haalt, maar die kans is zeer onwaarschijnlijk. Je smartphone heeft daarnaast ingebouwde beveiligingen om ervoor te zorgen dat de batterij niet kan oververhitten.
Lees meer over batterijen, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.